Min börda vinner finaste animationspriset Cristal

kväll tilldelades Niki Lindroth von Bahrs animerade kortfilm Min börda en Cristal – det finaste priset på världens främsta animationsfestival Annecy i Frankrike.

 

Annecy filmfestival är det största i animationsvärlden, och därmed är konkurrensen i världsklass. Under veckan har jag hört många positiva ord om Min börda, det är uppenbart att den har gjort stort intryck. Att den belönas med det finaste priset är en enorm framgång för Niki och kan också förhoppningsvis inspirera den svenska filmvärlden att utforska animation än mer, säger Anna Serner, vd Filminstitutet.

– Jag är så otroligt glad! Jag hoppas att den här typen av erkännande kan ge mig möjlighet att även få jobba i längre format framöver. Som nästa projekt vill jag göra en animerad skräckfilm som utspelar sig i finansvärlden, säger Niki Lindroth von Bahr.

Niki Lindroth von Bahr var bara för en månad sedan i Cannes där Min Börda tävlade i sektionen Quinzaine des Réalisateurs. Filmen har tidigare i år visats på Göteborgs filmfestival och vann då kortfilmspriset Startsladden och blev framröstad som publikens val för Bästa kortfilm.

Min börda är producerad av Kalle Wettre, Malade Aktiebolag, med stöd av Filminstitutets tidigare kortfilmskonsulent Andreas Fock.

Niki Lindroth von Bahr, född 1984, är utbildad scenograf och gör rekvisitan till sina egna filmer. Hon har tidigare regisserat kortfilmerna En natt i Moskva (2008), GuldbaggenomineradeTord och Tord (2010) och Simhallen (2014). För sina kortfilmer har hon tagit emot priser på filmfestivaler i Chicago, Rio de Janeiro, Bryssel, Abu Dhabi, Fredrikstad och Baden. Hon stod också för rekvisitan till Johannes Nyholms Las Palmas som visades i Quinzaine des Réalisateurs 2011.

Leave a Reply