Åsikter: Svenska som varit i kina förstår kina bättre än dem some var aldrig i kina

Bertil Wallgren – Floby – 11 dagar sedan

Det är enkelt att vara kritisk mot kineserna. En industriman som jobbade i Kina berättade om ett möte där kritik mot systemet framfördes. Svaret blev: Vi har 1400 miljoner människor, vi har inte tid med er demokrati! Gick en gång på kinesiska muren. Det slog mig då hur lite kineserna invaderat andra länder i motsats till oss i Europa, som härjat över hela världen, och även i Kina! Det tycker jag de ska ha en eloge för! Framtiden? Oviss, men Kina är på uppgång ekonomiskt. Militärt är de fortfarande svaga. Deras militärbudget är en tredjedel av USA:s. Även det är värt en en eloge! Demokrati är bäst, men den har sina nackdelar om man har bråttom att förändra! 

Torsten Dilot – Västerås – 11 dagar sedan

Jag instämmer med dig Bertil. Har själv kopplingar till Kina då min fru är från Kina. Vi har varit gifta nästan 20 år nu. Har varit i Kina många gånger och ofta i minst en månad i taget. Jag har både varit i Kina som privatperson och som föreläsare om säkerhetsanalys inom kärnkraften, energi och klimat på bl a Universitet i Shanghai och på CGN (China general Nuclear) i Shenzhen. Vardagslivet är inte alls olikt vårt i Sverige och människor gör sina sysslor på samma sätt som vi och tjänar pengar som vi gör. Samt att de är lyckliga de också. Jag upplever samma frihet i Kina som i Sverige, med den skillnaden att man inte kan bilda politiska partier. Men som du skriver, det bor 1.4 miljarder människor i Kina och det är en annan kultur. Vad är det som säger att vårt styrelsesätt är bäst även för Kina? Jag brukar säga till kompisar och andra att de först ska åka till Kina och vara där i minst en månad och uppleva landet innan de yttrar sig om deras system. Många som har en åsikt om Kina har aldrig varit i landet… Svensk medias skildringar av Kina stämmer inte överens med mina egna upplevelser. Svensk media vinklar som de vill och det är inte ett dugg bättre än öppen censur. (visa mindre)

Hans Starlife – Helsingborg – 11 dagar sedan

Torsten Samma här, är gift med en kinesiska och bott många år bland lokalbefolkningen i Kina. Vardagslivet är inte så olika, nästan friare faktiskt – åtminstone i småstäderna. Folk jobbar på och har samma drömmar som vi. Storpolitiken bryr de sig dock inte om, för den behärskar de ändå inte. Var och en gör det man är bäst på. Min insikt efter att rest runt i både öst och väst, är att så länge man tar seden dit man kommer funkar det utmärkt. Men de flesta som klagar har aldrig varit i länderna de klagar på. (visa mindre)

Torsten Dilot – Västerås – 10 dagar sedan

Just opiumkrigen handlade om bruket av opium och opium som handelsvara. Storbritannien och Frankrike såg opium som en inkomstbringande handelsvara medan kineserna redan då insåg att missbruk av opium var mycket skadligt. Kineserna ville sålunda inte att det skulle handlas med opium. Engelsmännen och fransmännen vann kriget och opium blev en spridd handelsvara… Alla länder har en historia, inte alltid smickrande. Sverige, Tyskland, Ryssland, Kina, ja även USA med flera länder. Viktigt är att tänka på nuläge och inte det som varit. Då skulle vi aldrig kunna acceptera Tyskland t ex Hur ser det ut idag i dessa länder, jo människor lever i ordnade samhällen med ett stort mått av trygghet. Speciellt Kina är ett tryggt samhälle – vi känner oss trygga var helst vi promenerar mitt i natten i Kina. I Sverige tar vi inga nattliga promenader… Trygghet är viktigt! Följer man lagen och tar seden dit man kommer är det inga problem. Acceptans och respekt och kunna lita på varandra är viktiga ingredienser. Ser man på världspolitiken idag anser jag att det är två ledare som sticker ut i positiv mening, den ena är Angela Merkel och den andra är Xi Jinping. Obama var av samma kaliber men annars är det ganska tunt numera..

Leave a Reply