Sveriges polisen förklarar om terrorattacken 7 april

Av Xuefei Chen Axelsson

STOCKHOLM, Jan. 31(Greenpost)– Sveriges polisen lämnade up medlande igår om terrorattacken 7 april.

” Idag väcks åtal mot den person som är misstänkt för att ha utfört terrorattacken på Drottninggatan den 7 april förra året. Utredningsarbetet har varit omfattande då brottsplatsen är 1100 meter lång, många vittnen och målsäganden befann sig på plats.”

Under utredningsarbetet har polisresurser från Nationella operativa avdelningen, Noa, och samtliga polisregioner, i huvudsak region Stockholm, ingått.

– Vi har hållit ungefär 1700 förhör, en brottsplats på 1100 meter är unikt och innebär bland annat att ett stort antal målsäganden och vittnen, säger Mikael Wessling, utredningsledare, region Stockholm.

Totalt 14 personer har varit frihetsberövade, 3 av dem har varit misstänkta, 2 är helt avskrivna från utredningen. Runt 1000 tips har bearbetats, det har också varit ett gediget bildmaterial från alla övervakningskameror och mobiltelefoner att hantera.

– Vi har analyserat ett enormt material från de övervakningsfilmer som funnits i huvudsak på Drottninggatan och i tunnelbanan, även privata telefoner har tagits om hand och gåtts igenom, säger Göran Häggblad, utredningsledare Noa.

I den här utredningen har polisen tillämpat principen för FLO, som står för ”Family Liaison officer” och som är en ny arbetsmetod inom svensk polis. Den innebär att särskilt utbildade utredare arbetar med kontakten med brottsoffren och deras anhöriga. Metoden används vid grova brott, framför allt i samband med mordutredningar.

– FLO-utredarna har hållit i allt från förhör till vissa praktiska detaljer, och brottsoffer och deras anhöriga har fått kontinuerlig information om hur utredningen har gått framåt, säger Göran Häggblad

Förundersökningsprotokollet innefattar nästan 9000 sidor, och utöver utredare har bland annat analytiker, tekniker, bildbearbetare, IT-specialister och personalresurser på NFC deltagit.

– Det har varit ett resurskrävande utredningsarbete, och vi har haft väldigt bra samarbete inom hela polisen i Sverige. Vi har också haft bra samverkan med Säkerhetspolisen, säger Christer Nilsson, chef för utredningsenheten på Noa.

Nyhet från

Polisen

112 vid larm
114 14 övriga ärenden

Leave a Reply