JOURNALISTEN LINDA HEDENLJUNG TILLDELAS ÅRETS PER WENDEL-PRIS

Linda Hedenljung, 2019 års mottagare av Per Wendels pris. Foto: Olle Sporrong
Av Xuefei Chen Axelsson

Stockholm, Nov.20 (Greenpost) — According to Expressen Via TT, Swedish News Agency, Per Wendels pris 2019 till årets nyhetsjournalist går till
Linda Hedenljung.
Juryns motivering lyder:
”En nyhet kan vara något som någon försöker dölja, och Pelle Wendels stipendium har bara ett syfte: att uppmärksamma och understödja detta vardagssnokande nyhetsarbete. Nyhetsjournalistik är ett lagarbete, men lagarbetet bygger på enskilda journalisters hängivenhet att spåra upp och aldrig släppa taget om en bra historia. Årets stipendiat har liknats vid en pitbullterrier som käkat taggtråd. Det är ett hedersomnämnande. 2019 års stipendium på 100 000 kronor går till en journalist vars idoga insatser slutligen manifesterats i det stora avslöjandet av skandalen kring finansieringen av Östersund FK:s elitsatsning: Linda Hedenljung från Östersunds-Posten.”

– Jag kan inte med ord uttrycka hur hedrad jag är av den här utmärkelsen. Journalistik blir rätt ofta något slags blandning mellan en sprint och ett medeldistanslopp. Men arbetet kring Daniel Kindberg, Östersunds kommun och Östersunds fotbollsklubb har varit ett ultramaraton som pågått i fem år. Det har varit uppförsbacke, motvind och burop längst vägen. Jag är helt säker på att det gör att glädjen jag känner i den här stunden blir ännu starkare, säger Linda Hedenljung.

Linda Hedenljung, 41, arbetar på Östersunds-Posten sedan 15 år. Hon är utbildad vetenskapsjournalist, men förstod snabbt att hon gillade att
gräva i kommunala handlingar och dokument:

– Jag har genom åren gjort flera större gräv, däribland granskat miljonutbetalningar av EU-bidrag till jämställdhetsprojekt, kartlagt allt våld som sker i de jämtländska hemmen och undersökt skumraskaffärer inom krogbranschen.Granskningen började 2014 med en markaffär mellan byggbolaget PEAB och det kommunalägda bostadsbolaget Östersundshem.

 I april 2018 anhölls Daniel Kindberg, då ordförande för Östersunds FK och vd i kommunens bostadsbolag. I november 2019 föll domen – och det blev fängelsestraff för Kindberg och de två medåtalade.

Per Wendel-priset har delats ut varje år sedan 2006 och går till en journalist som verkar i Expressenreportern Per Wendels anda som orädd avslöjare. Han hade bland annat en stor del i avslöjandet av den så kallade Ebbe Carlsson-affären 1988, som fick till följd att dåvarande justitieminister Anna-Greta Leijon tvingades avgå.

Per Wendel avled 2005 och Expressen instiftade ett journalistpris till hans minne.

 Tidigare pristagare: 2006 Fredrik Sjöshult, 2007 Jan Mosander, 2008 Anna Jaktén, 2009 Christian Holmén och Micke Ölander, 2010 Janne Josefsson, 2011 Anette Holmqvist, 2012 Hannes Råstam, 2013 Mats-Eric Nilsson, 2014 Carolina Neurath, 2015 Richard Aschberg, 2016 Olof Lundh, 2017 Magda Gad, 2018 Katarina Gunnarsson. I juryn har ingått Otto Sjöberg, Viveka Hansson, Kjell Dabrowski, Peppe Engberg och Kajsa Ericson. Prissumman är på 100 000 kronor.

Leave a Reply