Historiskt trendbrott: Kina större exportmarknad än USA för företag i Stockholm

För första gången är exporten från Stockholms län till Kina större än till USA.

Det visar en ny analys från Stockholms Handelskammare.

– Kinas starka tillväxt har bidragit till att man nu gått om USA som Stockholms viktigaste exportmarknad. Paradoxalt nog kan Donald Trumps tullar göra så att USA försvagas ytterligare då dessa kommer göra Kina än mer intressant. Det är bra när Sverige och Stockholm handlar med Kina men vi skulle tjäna på att fördjupa den transatlantiska relationen. Därför bör Trump lägga ned sina tullar och Sverige borde driva på för att EU fortsätter samtalen om ett frihandelsavtal med USA, Andreas Hatzigeorgiou, chefsekonom på Stockholms Handelskammare.

Analysen, som bygger på statistik från SCB, visar att företag från Stockholms län i allt högre grad exporterar till Kina. Detta samtidigt som exporten till USA minskat över tid.

År 2007 värderades Stockholms varuexport till Kina endast till omkring fyra miljarder kronor samtidigt som varuexporten till USA hade ett värde på 26 miljarder.

Tio år senare uppgår varuexporten från Stockholm till Kina till omkring 16 miljarder, vilket är cirka en miljard kronor mer än varuexporten till USA.

– För Sverige är Kina fortfarande en mindre marknad än USA, men förändringen vi ser i Stockholm under de senaste åren är exceptionell. Det kan mycket väl vara en fingervisning om framtiden, för Stockholm går inte sällan i första ledet för förändringar. Om Donald Trumps tullar leder till en eskalerande handelskonflikt skulle jag inte bli chockad om Kina går om USA som Sveriges viktigaste exportmarknad utanför Europa, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Handelskrig skulle skada världsekonomin. Samtidigt finns vissa möjligheter för svenska företag.

– Donald Trump har undantagit svenska och europeiska företag från sina tullar. Det innebär att vår konkurrenssituation i USA faktiskt på marginalen kan förbättras. Dessutom innebär Kinas motåtgärder mot USA drabbar amerikanska företag, vilket i sin tur kan gynna våra svenska företags kamp om kontrakt i Kina. Världen behöver med frihandel, men om nu världens stormakter vill införa tullar måste Sverige se till att utnyttja situationen till vår fördel, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Om Stockholms Handelskammare
Stockholms Handelskammare är den ledande organisationen för företag och företagare i huvudstadsregionen som omfattar Stockholms län och Uppsala län. Vår verksamhet spänner från det lokala till det internationella planet och vi är engagerade i allt som kan förbättra företagens villkor; från bostadsmarknaden i regionen till internationell frihandel. Vi är en populär mötesplats för våra 2 000 medlemsföretag som har en halv miljon anställda. Handelskammaren är också en betrodd tredjepart med ett av världens ledande skiljedomsinstitut. Läs mer om Stockholms Handelskammare

Leave a Reply