Kinas Qingtian Stenskulpturer – utställning pågår i Stockholm

Kinas Qingtian Stenskulpturer – utställning pågår i Stockholm

Av Xuefei Chen Axelsson
STOCKHOLM, den 5 i Okt (SCBR)—Kinas Qingtian stenskulptur utställning ”Att Brodera i Sten” pågår i Stockholm.
DSC_6411
Master Lin Rukuisverk Red Sorghum. Photo Xuefei Chen Axelsson
Invigningen av utställningen hölls lördagen den 28 september med Folkrepubliken Kinas ambassadör Lan Lijun och många andra kända gäster som till exempel sinolog Cecilia Lindqvist.

Museichef Onita Wass sa att det är en fantastiska liten utställning av skulpturer som gjorts av sten som är alldeles unik och bara finns i Qingtian, Kina.

–Den här speciella stenen finns i alla möjliga färger. Konstnärerna var duktiga på att utnyttja färgerna och formerna i stenen för sina motiv. Ni kommer att få se att ”darra är röd” för att stenen är röd. De är fantastiska stenar med gula, gröna och blå, och så vidare.

Wass sa att den här gården hyser alla verk av Milles, men aldrig tidigare verk från andra länder. Så nu kommer Qingtians stenskulpturer som är så annorlunda.

Utställningen att brodera i sten, skulpturer från Qingtian visar ett 15 tal skulpturer, sinnrikt bearbetade av kinesiska konstnärer. Qingtianstenen, en av Kinas fyra nationalstenar, är en slags jade och värderas högre än guld.

Det krävs en unik konst- och hantverkskicklighet för att skulptera i Qingtiansten.Verken, i både realististska och abstrakta stilar, karakteriseras av finess och livfullhet vilket har gett denna typ av stenskulptur smeknamnet ”stenbroderi”, enligt Lin Ruojie vars farfar är Lin Rukui som var Master of Chinese Arts and Crafts och vars far är Lin Bozheng Master of Arts and Crafts från Zhejiang Provinsen.

Andra konstnärer är Zhang Aiting, Dai Chunping, Du Xiaoliang and Yang Chuzhao.

Utställningen visas i konstnärshemmet i samarbete med Folkrepubliken Kinas ambassad i Sverige, Zhejiang Provinsen, Kina Qingtians Folkregering, Zhejiang Provinsen och Sveriges Kinesiska Riksförbund.

Peiqun Ye, vice chef för Riksförbund sa att utställningen är en viktigt del av den Kinesiska Festivalen 2013 för att främja ett brett kulturellt utbyte mellan Sverige och Kina och för att för Svenska folket ge mer förståelse för den traditionella kinesiska kulturen.
–Qingtian är hem till stenskulptur och en äldre generation av Qingtian har en gång fört denna stenskulptur ut i världen så att världen känner Qingtian. Nu för tiden är Qingtian sten ett bärande näringsliv i Qingtian och en representant för Qingtian Kulturen.

Utställningen ska pågå till 27 oktober 2013.

Oct 2013
Sep 2013
Aug 2013

Mar 2013
Feb 2013
Jan 2013

May 2012