瑞典舞台艺术组织呼吁沉默三分钟

北欧绿色邮报网报道(记者陈雪霏)– 瑞典舞台艺术组织呼吁民众在9月1日晚上8点15到8点18之间沉默三分钟。目的是呼吁政府重视文化艺术。

 Den 1 september tystnar Scenkonstsverige! 

 Kulturen vägrar låta sig nedmonteras. Den 1 september 2023 tystnar Scenkonstsverige i en nationell manifestation för en hållbar och långsiktig kulturpolitik, för bättre ekonomiska och strukturella villkor och för bevarandet av kulturens ekosystem. Mellan klockan 20.15 och 20.18 hålls tre gemensamma tysta minuter för att visa hur tomt Sverige blir utan kultur. 

 Tre tysta minuter är en manifestation som kommer ur kulturarbetares vilja att synliggöra nedmonteringen och bortprioriteringen av hela kultursektorn. Konst och kultur berikar människors liv, kreativitet, tankevärldar och föreställningsförmåga. Ett fritt kulturliv spelar en avgörande roll i utvecklingen och stärkandet av det demokratiska samhället. Yttrandefrihet är en förutsättning för kultur men också något som kulturen främjar. 

 I september 2021 kom utredningen Återstart för kulturen som bland annat föreslog 3,9 miljarder extra till kulturen under de närmaste två åren. Utredningen förordade också långsiktiga åtgärder till följd av pandemin. Den dåvarande regeringen beslutade om olika insatser på sammanlagt 940 miljoner som delades ut under 2022, men i den nya regeringens budgetproposition inför 2023 avslutades återstartsmedlen. Kulturen fick därmed en miljard mindre i anslag än föregående år. 

 Scenkonsten är en oumbärlig del av kulturens ekosystem. Effekterna av pandemin tillsammans med det i övrigt ansträngda ekonomiska läget slår hårt mot både institutioner och det fria fältet. Många utövare har redan lämnat branschen och ytterligare andra överväger att byta yrke. Hyror höjs och kostnaderna ökar i takt med den stigande inflationen. Det leder till färre produktioner samt att scener och mötesplatser försvinner. Möjligheten till bred delaktighet minskar ihop med kulturlivets mångfald. Det får betydande konsekvenser inte bara för prioriterade grupper som barn och unga utan för allmänheten i stort. Den nuvarande kulturbudgeten gör det omöjligt att uppnå de kulturpolitiska målen. 

 Manifestationen Tre tysta minuter återskapar den händelse som ägde rum samma tid och datum 1988 då stora delar av Kultursverige under tre minuter pausades. En aktion som fick stort medialt och politiskt genomslag. 

 – För 35 år sedan var Sverige ett annat land. Kultursektorn lider idag av svaga strukturer, tillfälliga pengar och bristande tillgång till trygghetssystem. Den är dåligt rustad för kriser. Genom ett fritt konst- och kulturliv kan tankar, känslor och åsikter komma till uttryck. Det spelar en avgörande roll i odlandet av en demokratisk samhällsanda. Det borde ligga i mångas intresse att vilja bevara det, säger Isabel Cruz Liljegren, dramatiker och initiativtagare till Tre tysta minuter. 

 Tre tysta minuter vill visa att det finns en stark vilja att samarbeta för att försvara kulturen och konsten. Därför sluter vi nu återigen upp i tider av kris och visar på vår kollektiva kraft. Den 1 september 2023, klockan 20.15 tystnar därför Scenkonstsverige i tre minuter. För en hållbar och långsiktig kulturpolitik. För bättre ekonomiska och strukturella villkor. För bevarandet av kulturens ekosystem. Det är dags att visa att kulturlivet inte låter sig nedmonteras! 

Tre tysta minuter – UNDERTECKNARE (i urval)
samt över 2200 underskrifter på
skrivunder.com/tretystaminuter


Följ Tre tysta minuter på instagram

Leave a Reply